TANA helpt Pokigron 2
19 Mei 2006 | Suriname, Paramaribo
WIM HEEFT GEBELD VANUIT HET GEBIED RONDOM DE BROWNSBERG, ZE ZIJN UIT HET RAMPGEBIED VERTROKKEN NAAR HUIS! HET TRANSPORT DUURT BIJNA 8 UUR DOOR DE SLECHTE WEGEN. IK BEN HEEL BLIJ MET DIT TELEFOONTJE EN WANNEER ZE TERUG IN DE STAD ZIJN HOORT U HET VERVOLG.
Lieve vrienden,
We hebben in ruim een week 830 Euro opgehaald in Holland. Meer dan we verwacht hadden, namelijk die 750 Euro.
Ook TANA heeft een bijdrage geleverd en geeft 1400 SRD voor het transport naar Pokigron. Transport was duurder dan verwacht, we moeten natuurlijk een retour betalen!
Het Eurobedrag hebben we omgewisseld in srd en we hebben het volgende aangeschaft:
* 1000 kilo rijst
* 48 tubes tandpasta
* 240 stuks blokzeep
* 96 pakken maggiblok
* 12 liter pine oil
Speciaal voor de kinderen die maandag misschien weer naar school kunnen:
* 180 taalschriften
* 108 rekenschriften
* 36 pennen
* 36 potloden
* 36 vegers
* 36 slijpers
* 1 grote doos krijt
De hele verantwoording zullen we opmaken als Wim terug is uit het rampgebied.
Vanochtend zijn ze vertrokken richting Brownsweg en daarna richting Pokigron.
De weg is zeer slecht en we hopen dat ze niet al te vaak vast zullen zitten.
Morgen worden ze terug verwacht in de stad, dan kunnen we U meer vertellen.
We zeggen U nogmaals dank, we kunnen U niet uitleggen hoe blij deze mensen zijn!
Een fijn en droog weekend, daar kijken we naar uit,
namens ons allen, elly
De update:
Waterproza
Ik dacht dat het misschien wel verhelderend zou zijn om u een beeld te geven van een ronde radioberichten die twee maal per daags vanuit het NCCR wordt gehouden. Dat kan er zo uitzien:
17 05 06 16.00 uur
Kwamala: waterpeil is hetzelfde, zonnig weer, geen electriciteit
Gakaba: water is stijgende, heel slecht weer
Langatabbetje: afwisselend weer, water is stijgende, wel een generator, sommige huizen nog onder
Puleowme:afwisselend weer, waterstand hetzelfde
Goejaba: water met 10 cm gestegen, afwisselend weer
Kwakoegron: waterpeil is dalende, heel zware regens
Cottica: waterpeil is zakkende, maar het regent zwaar, Medische Zending is op orientatie
Inheemse dorpen
Over inheemse dorpen gesproken. Vandaag bleek dat ook Bigi Poika in Para in de problemen is geraakt. Niet omdat ze ondergelopen zijn, maar omdat de weg ernaartoe zo erbarmelijk is dat zij nu totaal geisoleerd zijn. Bigi Poika ligt niet aan de infameuze weg naar Atjonie (oftewel Tjongalanga pasi), maar aan de weg naar West-Suriname. Tijdens de briefing van zes uur op het NCCR vertaalde Majoor Robertson de wegsituatie als volgt: “de weg van Matta naar Pikin Saron is echt slecht, de weg na Pikin Saron is nog slechter”. Met assistentie van de Braziliaanse helicopter werd er voedsel gedropt in Bigi Poika en brandstof, zodat de dorpelingen kunnen varen naar Pikin Saron om daar de bus te kunnen pakken naar Paramaribo om voedsel in te slaan.
Regentijden
Het regent. Ook in Paramaribo. Terwijl er in de ene ruimte voedseltransporten worden georganiseerd, en alles wat hoort bij zo een noodsituatie, wordt de rest van het NCCR gebouw uit de grond gestampt. Niet echt uit de grond, want het is gevestigd in een oude softdrink fabriek. Er is dus eigenlijk een loods, en daarin worden nu op topsnelheid kantoren gemaakt.
In het binnenland wordt meer regen verwacht in het Zuidoosten morgen, en overmorgen verwacht men heftige buien bij het stuwmeer. De regen zal de komende tijd aanhouden, en niemand weet wat ons nog te wachten staat.
Voedsel
Ook vandaag is men doorgegaan met voedseldistributie. Vanaf vandaag geschiedt dit helemaal centraal, met dien verstande dat het Binnenlandoverleg en het NCCR nu alle voedselpakketten samen verzorgen. Het Binnenlandoverleg is verantwoordelijk voor de planning van de distributie: hoeveel pakketten waarnaartoe, en het NCCR doet de hele logistieke operatie. Het lokaal bestuur (DC, BO’s ) heeft daar natuurlijk ook een voorhoederol in. Het voordeel is uiteraard dat verwarring voorkomen wordt, dat er geen dubbele pakketten worden afgeleverd, enfin, wijzelf vinden dit proces een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen state en non-state actors. Daar spraken we vandaag nog over met Overste Slijngard waarbij over en weer lovende woorden werden gewisseld over de kwaliteit van de samenwerking, ook tussen burgers en gewapende machten (en de brandweer, want ik weet niet of die ook tot de gewapende machten gerekend kan worden.).
Vandaag zijn voorzien:
Anapaike, 50
Langatabbetje 520
Stoelmanseilland 520
Tepu 80
Vanuit Langatabbetje en Stoelmanseiland worden dorpen in de omgeving bevoorraad.
De meeste vluchten zijn uitgevoerd met de Braziliaanse reuzenhelicopter, die zo enorm groot moet zijn, dat hij de daken van huizen kan wegblazen. Gelukkig doen dit soort gevallen zich niet voor, daar past men wel voor op.
Morgen starten ook de Nederlandse LINX (?) helicopters met hun dienst, zij vliegen eerst van het moederschip- of heet dat alleen in Star Trek zo- naar Zanderij, en trekken vandaaruit verder.
Nog meer NGO
Naast zich bezig te houden met de onmiddelijke behoeften aan voedsel zijn de organisaties aangesloten bij het Binnenlandoverleg ook druk doende op andere terreinen die te maken hebben met de gevolgen van de overstroming.
Al enkele maanden was het overleg druk doende aan de formulering van een meerjaren ontwikkelingsplan voor het Binnenland, en natuurlijk moet er nu meteen gedacht worden over de implicaties van deze situatie op de formulering van dat plan. Enkele van de aangesloten organisaties waren ook al enige tijd bezig met voorstellen voor betere water en sanitaire voorzieningen voor een aantal dorpen in de nu getroffen gebieden. Puur toevallig kwamen daarvoor twee mensen, op bezoek, die worden nu maar meteen optimaal ingezet. Het overleg stelde ook voor om naast de bestaande werkgroepen die zich bezighouden met de verschillende aspecten in de noodgebieden (voedsel, water en sanitatie, onderwijs, gezondheid, huisvesting etc) ook werkgroepen op te zetten voor Milieu en Trauma begeleiding. Het NCCR was daar al mee bezig, en de verwachting is dat ook binnen die werkgroepen de NGO’s hard aan de slag gaan.
Ook is met UNFPA gesproken over de wijze waarop in dergelijke noodsituaties de aandacht voor reproductieve en sexuele gezondheidszorg het beste kan worden aangepakt. Waarover in een volgende editie meer, als u dat interesseert.
Teleton
Op zaterdag as wordt een teleton georganiseerd, door o.a. Ann Hermelijn en Odette de Miranda, en nog een heleboel andere mensen. Er wordt ook een auto geveild, en alle opbrengsten zijn voor de wederopbouw van het gebied. En er zal veel geld nodig zijn, dus hou uw portemonnee gereed.
Talig
Vandaag deed de leider van de Braziliaanse ploeg (van de helicopters), zelf zijn verslag tijdens de NCcr briefing. Hij deed dat n het engels: “I don’t speak English well, but I play football”. Hij had tevoren flink geoefend op de naamplaatsen, en sprak ze verbazingwekkend goed uit. Probeer het maar, met een Portugees ondertoontje: Kwamalasemutu, Bigi Poika, Langa Tabbetje…
Een van de vrijwilligers zat vandaag ook met een probleem, hij was op zoek naar Geert van de UNDAC missie:”ik zoek die ene vreemde Nederlander die zo vreemd praat”, zei hij. Geert is Vlaams.
22 Mei 2006 - 09:04
Bely:
Beste Wim en Elly,
Door alle baby-perikelen (Eva is nu een maand oud,ontvingen jullie door alle ellende wel het geboortekaartje?) lees ik vandaag pas al jullie berichten. Dan komt het dichtbij zeg! We hebben wel aan jullie gedacht, maar dat jullie zelf ook in angst/ongemak hebben gezeten hebben we niet onderkend.
Kan het normale leven in Paramaribo en TANA op dit moment een beetje doorgang vinden? Heel veel sterkte de komende tijd! Ik vind het heel erg fijn dat jullie kunnen helpen in het rampgebied en dat wij een betrouwbaar adresje hebben voor wat (financiële)hulp.