Krantenbericht Ware Tijd
Van leerkrachtgestuurd naar kindgericht
door Hugo den Boer
02/05/2006
dWT foto / Hugo den Boer -
Paramaribo - “De leerlingen moeten zich gaan inzetten om iets te bereiken.We kunnen echter niet van hen verwachten, dat ze vanuit het oude systeem van alleen luisteren nu direct heel actief gaan participeren in de klas. De veranderingen in het onderwijs zullen even duren,” stelt Linda Rozenblad, onderwijskundige tijdens het onderwijsseminar Van leerkrachtgestuurd naar kindgericht georganiseerd door Educatienetwerk in verband met Global Campaign for Education. Tijdens het seminar vrijdag, zijn drie inleidingen gehouden over nieuwe effectieve onderwijsmethodieken, gevolgd door een discussie. Rozenblad gaf een toelichting op Samenwerkend leren dat gebaseerd is op groepswerk in de klas. “Deze werkmethode is bij alle vakken toe te passen. Leerlingen willen niet in rijtjes zitten en tegen elkaars rug aan kijken, want zo kun je niet praten.” Rozenblad ziet positieve motivatie bij leerlingen in de klas waar groepsopdrachten moeten worden uitgevoerd. Orthopedagoog Elly van den Berg gaf aan hoe de leerkracht moet afstappen van algemeen doceren voor een groep en overgaan op doseren per individu. “In een klas zitten verschillende kinderen en zo moet het onderwijs ook gedifferentieerd worden aangeboden. In de nieuwe manier van lesgeven moet de leerling centraal staan, in plaats van de leerkracht. Kennisvergaring in onderwijs is niet meer het belangrijkste, maar het aanleren van vaardigheden en inzicht.” Jolanda Hokstam van de Kangoeroeschool, een kleuterschool, gaf aan hoe op kleuterniveau de leerling centraal staat. Op de Kangoeroeschool wordt gewerkt met de hoekenmethode, waarbij kinderen leren door in themahoeken zoals een winkel-, knutsel-, taal-, reken- en onthaalhoek te spelen. “Haal zoveel mogelijk bankjes en tafeltjes weg uit de klas en breng er matjes en kussens voor terug. Dat brengt een betere sfeer in de klas. Met deze methode leren kinderen op speelse manier essentiële sociale vaardigheden, maar verbetert ook de motoriek en vergroten ze hun cognitieve kennis.”.-.
Voor meer info:
www.dwtonline.sr
www.tana.sr
03 Mei 2006 - 17:14
Joke Bekker:
Dag lieverds!!
Wij zijn vorige week weer grootouders geworden van een dochter van onze dochter Ruby! Wat een wonder weer, zo'n kindje met alles erop en eraan! We hebben weer veel om de Heer heel dankbaar voor te zijn!!
Het moet jullie goed doen dat je al jaren bezig bent met de nieuwe manier van leren leren; de leerling centraal. Het zal wel even duren voordat het ingewerkt is. Een hele omslag voor de docenten, niet meer klassikaal werken, maar individueel. Wij zijn alweer aan de volgende fase toe; competentiegericht lesgeven, doen jullie ook al.. het gaat prima zo!! Mijn complimenten!! Liefs, Joke -
07 Mei 2006 - 18:18
Johanna:
Geweldig hoor; zo'n cultuuromslag in gang te zetten... Ik hoop dat jullie ook wat mogen zien van het effect van deze seminars. Ongelofelijk eigenlijk dat het nog zo is; leerkracht centraal in het onderwijs. Reken maar dat dit proces tijd kost, en waarschijnlijk stuit je ook best op weerstand! De leerkrachten moeten hun zekerheden opgeven en iets waar ze goed in zijn loslaten om iets nieuws weer uit te proberen. Reken maar dat je daar best even angstig voor bent!
Gods zegen voor jullie allevier!