Wemail juni - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van wemail - WaarBenJij.nu Wemail juni - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van wemail - WaarBenJij.nu

Wemail juni

Blijf op de hoogte en volg

17 Juni 2006 | Suriname, Paramaribo

Lieve familie en vrienden,

Update website TANA 14 juni: www.tana.sr

Bijna drie weken na ons avontuur van Pokigron is een update echt nodig!
Intussen staat het binnenland opnieuw onder water, ook de scholen en maken we ons ernstig zorgen over de zesde klassers en hun toets. Voorlopig is er nog geen oplossing, maar Unicef wil met mobile lokalen werken in verder opgelegen dorpen. Ook heeft Suriname een aardbeving ervaren, sommige hebben het gevoeld, anderen hebben er niets van gemerkt. Grappig om te delen met U is het volgende. Wij kunnen het Nos Journaal zien, eenmaal per dag via het BVN kanaal. Daar kwam in het nieuws dat er een gat in een snelweg was en dat nieuwsitem duurde zeker 5 minuten, inclusief de beelden van het gat. Even schieten we echt in de lach, omdat een gat in de weg zo normaal voor ons is in Suriname dat het onvoorstelbaar is om het nieuws te halen.

TANA
Op TANA hebben we de nodige wisselingen gehad. De electromonteurs op stage, welke goed gaat volgens de eerste berichten. Ze voldoen aan de verwachtingen. De automonteurs en de crècheleidsters gaan afronden en starten eind van de maand aan hun examenperiode. De thuiszorggroep 2 is de enige nog die bezig is met het prevoc gedeelte, welke afgesloten wordt half juli. De tweede groep crècheleidsters hebben hun prevoc afgesloten en na de selectie is een groep van 35 dames doorgestroomd naar de basisfase. Hun stage zal half juli aanvangen, na de examens van de eesrte groep. Omdat er een grote groep cursisten de leerwerktrajecten volgt hebben we een aparte adminstratie opgezet voor dit gedeelte van de opleiding. Hierdoor is de werklast voor Wim minder geworden en de structuur beter, met name de registratie van verzuim en prestatie is een stuk efficienter geworden.

Website
We hebben een multimedia team op TANA die zich bezighoudt met de website, de tv en radiospotjes en andere vormen van de media. De focus deze maand ligt op de website van TANA. Na vier weken hebben zich ruim 1300 mensen geregistreerd op de site en dat is erg leuk. Zo krijgen we berichten vanuit allerlei plaatsen of wandelen mensen vanuit Holland voor vakantie of werk in Suriname even ons kantoor binnen.

Jobcoach
Om de contacten met de arbeidsmarkt en de bedrijven of instellingen goed te onderhouden heeft TANA een jobcoach aangenomen in februari. Na een half jaar moeten we zeggen dat een zeer succesvol project is geweest dat we zeker zullen vervolgen. De taak van de jobcoach bestaat verder uit het vinden van stageplaatsen, het beoordelen van de kwaliteit van de stageplaats, bemiddelen bij werkaanbod en het verstrekken van informatie en data aan de betreffende instanties.

STARS in beeld
We hebben aan de scholen in Coronie, Albina en Groningen opnieuw weer een bezoek gebracht om het preventief programma te monitoren. We mogen tevreden zijn, er zijn maar heel weinig kinderen in de districten uit het programma gevallen. De sfeer is goed en er is een groot enthousiasme onder de leerkrachten en de kinderen.

Workshop van Ministerie van Onderwijs
Afgelopen week hebben we een intensieve training achter de rug, betreffende de kwaliteitszorg binnen de opleidingen. Er moet in Suriname een Raad voor Accreditatie komen waar opleidingen hun kwaliteit toetsen en erkend kunnen worden. De training was zeer interessant en leerzaam, daarnaast veel tools gekregen om een intern kwaliteitssytseem op te zetten dat voldoet aan de internationale eisen. De trainers waren drie professoren uit Trinidad, Jamaica en Barbados. Samen vormen ze het team kwaliteitszorg voor de Universiteit van de West Indies. Het was vooral erg leuk om een week op wetenschappelijk niveau bezig te zijn.

Uibreiding kantooruimte
We hebben toestemming van de donor gekregen om achter op ons erf een klein kantoor te bouwen, een infocentrum of mediatheek gaat het worden. Op die manier willen we coordinator beneden van de vormende fase, prevoc, ontlasten. Alle mensen die informatie willen over opleidingen, TANA of inschrijvingen kunnen hier terecht. Ook hopen we informatie te delen met mensen uit het onderwijsveld. We hebben veel expertise opgebouwd de afgelopen jaren en het is een unieke kans te delen met de onderwijsgevende om ons heen. Er zullen computers komen, boeken en we willen zorg dragen voor eigen uitgaven op het gebied van schoolverlaters en onderwijs.

Afronding Unicefproject
Maandag 19 juni is het zover, de afronding van het Early Child Development Curriculum voor de diverse beroepsopleidingen op het gebied van zorg en welzijn. Na de participatie is het boek af en wordt het gepresenteerd aan de beleidsmakers in Suriname. We zijn heel benieuwd hoe het is geworden!

Educatienetwerk
TANA participeert in het Educatienetwerk en neemt het voorzitterschap per juli over van PCOS voor de periode van een jaar. Samen met andere NGO's op het gebied van Onderwijs wil het netwerk meer profileren in de media, specifiek als het gaat om de bewustwording van onderwijs, de toegang van het onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs.

Coronie
Het gemeenschapshuis is af en na de WK komt de KNVB om het gebouw technisch op te leveren en krijgt TANA de sleutels. Intussen is STARS al gestart op Coronie en is het onderzoek naar de behoefte aan onderwijsmogelijkheden in een afrondende fase. Wim is een aantal onderzoekdsdagen in het veld bezig geweest met een groep van 6 sociologiestudenten van de Antom de Kom Universiteit van Suriname. SPSS gaat de resultaten voor ons op een rij zetten en dan kunnen we ons beleid vormen hoe we het in dit district gaan aanpakken. Vooralsnog leeft het idée om Nickerie en Wageningen erbij te betrekken.

SAO
De samenwerking met de vakschool, SAO, in Suriname is dit jaar heel goed en prettig verlopen. Er zijn hele hoge percentages geslaagden en dames die in de zorg aan het werk zijn. Zodra het studiejaar is afgelopen hopen we ons leerlingvolgassesment af te hebben en kunnen we de resultaten delen.

De kinderen
Last, but not least, onze kinderen. Naomi in groep 5 geniet momenteel van het WK, wil graag op muziekles, maar was uitgeloot voor de training op de Volksmuziekschool. Daar moeten we een andere oplossing voor zoeken. Ze heeft deze week haar spreekbeurt gehouden over verslaving. Met computerspullen, doos sigaretten, flesje Heineken, folder over blowen etc in een grote doos is ze op school gekomen en het was echt heel leuk. Morgen gaan we met vrienden buiten de stad en gaat zij een toneelstuk regiseren met alle gasten dat gaat over verschillen tussen mensen. Ze heeft een verhaal in rollen verdeelt en iedereen heeft een schrijven gehad met zijn of haar tekst. Vandaag heeft ze de naamkaartjes gemaakt en morgen is de uitvoering. We zijn heel benieuwd. Marc zwemt nog steeds, maar heeft soms moeite met het koude water (?) aan het einde van de dag. Jawel! Flink motiveren helpt, want hij vindt dat hij genoeg kan zwemmen. Hij groeit als kool en heeft laatst op school zijn eerste boek gemaakt. Een echt boek, want de tekeningen waren in volgorde, zegt hij. Dat vonden we erg grappig.

Niet te vergeten, zeker het melden waard, we waren afgelopen 29 mei 2006, 10 jaar getrouwd. Dat hebben we uitgebreid gevierd, samen op de trouwdag en daarna met ons personeel en in de avond met vrienden. Driemaal gebak, daar komt er weer een kilo bij! Liefde is mooi, een huwelijk blijft werken en met een dankbaar hart kijken we uit naar de komende tien jaar!! Glorie aan de Heer!

Met een hele warme groet van ons allemaal, Wim en Elly

• 17 Juni 2006 - 19:14

Johanna:

Fijn om zo weer even wat van jullie te horen. Ik probeer wat informatie bij elkaar te krijgen over samenwerkend leren en dit aan mijn schoonouders mee te geven die over een week of 5 jullie kant opkomen. Van te voren hebben we nog wel even contact. Noa zit nu ook op school in groep 1 en vind het allemaal maar zo-zo... Spelen thuis is leuker! Joëlle mag bijna afzwemmen voor haar B-diploma en gaat over naar groep 4. Zij geniet wel erg van school! Ze heeft een Hindoestaanse juf die nu christen is. Ze is als kind opgegroeid in Suriname heeft hier de opleiding gedaan en het is echt een kanjer!! We zijn zo blij dat Joëlle juist haar trof zo na de verhuizing. Verder is hier alles prima; het is veel mooi weer en daar genieten we erg van zo met het huis aan het water....

Liefs van ons,

Johanna

• 21 Juni 2006 - 13:29

Leo:

Hoi Wim (en Elly),

We kennen elkaar niet. Maar ik zoek naar SPSS-ers in Suriname.
    Ik ben bezig met markt onderzoek.
    Kom via Google dit artikel tegen en wil jullie vragen om mij in contact te brengen met de SPSS mensen waarmee jullie gewerkt hebben.

Alvast bedankt

Leo Hagens

Tel (in Suriname) 401173
    of "cel" 08666630

e-mail mt@cc.sr

• 21 Juni 2006 - 13:51

Ingeborg:

10 jaar alweer, nog van harte gefeliciteerd!
    mooi om te lezen dat jullie werk zich almaar kan uitbreiden.
    veel zegen toegewenst!
    groeten, Ingeborg

• 30 Juni 2006 - 07:08

Dina:

wat leuk om dit te lezen nog steeds onder de indruk wat er allemaal gebeurt in de tijd dat jullie daar zijn ook nog gefeliciteerd met jullie 10 de trouwdag de groetjes van hans en mij willen jullie bidden voor de moeder van mijn schoondochter die word vandaag geopereerd aan een hersen tumor een ernstige operatie en ook het kleine ventje robin eenhartoperatie gr en xxx dina