Rampgebied=75% van Holland - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van wemail - WaarBenJij.nu Rampgebied=75% van Holland - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van wemail - WaarBenJij.nu

Rampgebied=75% van Holland

Blijf op de hoogte en volg

12 Mei 2006 | Suriname, Paramaribo

Lieve mensen en familie,

Vandaag de 7e dag en het regent weer enorm in het binnenland. Het oosten staat ook helemaal onder water en de Indianen zijn de grens overgestoken naar hoger gebied in Brazilie. De mensen van de oostkust zijn naar Frans Guyana uitgeweken en de rest wacht op hulp. Gelukkig is dat nu in volle gang. Er is ongeveer 25 miljoen Euro nodig voor de noodhulp, wat met name komt door de grote hoeveelheid vluchten en helikoptervluchten in combinatie met de hoge benzine prijzen. Zelf zijn we ook actief bezig met ons noodplan thuis, we hebben ons rioolsysteem leeg laten zuigen en gaan alles hoog plaatsen. We wachten af, het is een spannende periode. Wat verdrietig is dat sommige verslaggevers uit Holland zo negatief doen, ze vinden het meevallen. Maar een hut onder water kan voor een buitenlander niet zo erg lijken als een stenen huis, voor deze mensen is het hun huis. Ook hun kostgrondjes zijn verloren, voor Westerse mensen lijkt het misschien niets, maar het is hun winkel en koelkast!! Het rampgebied is zo groot als 75% van Nederland, dat is nogal wat en het gaat om meer dan 25.000 mensen. Wanneer het water stroomafwaarts komt richting de stad zullen er alleen nog maar slachtoffers bijkomen. Nee, het is een echte ramp en volgens de bewoners daar wordt het alleen nog erger. De regen houdt niet op, de rivier stijgt opnieuw en er is inmiddels een voedsel en watertekort. Men is nu bezig voorbereidingen te treffen voor cholera en diarree. Wij hopen dat deze nachtmerrie snel voorbijgaat, maar weten ook dat alles ligt in de handen van de Heer!

Liefs van ons allen, Elly

De update van het NGO overleg:
Het weer en de waterstand

Het laatste bericht uit de Boven Suriname (do,vanavond rond 7 uur) was dat het weer enorm regent. Dat is slecht nieuws want het water was al aan het dalen in dat gebied. Als de regen aanhoudt zal binnen twee dagen het water weer stijgen. Het slechte nieuws van de Lawa-Tapanahony is dat het water zijn hoogste punt nog moet bereiken, en stijgende is. Nu al tussen de 1 en 1,75 meter. In totaal is 8000 km2 aan de Boven Suriname, en 15-16.000 km2 aan de Tapanahony/Lawa onder water.

Zorgwekkend is ook de toestand van Tjongalanga-pasi, de weg naar Atjoni, die zowat onbegaanbaar is geworden, en is nu letterlijk een dagtocht geworden. Het is onmogelijk om in 1 dag van Paramaribo naar de iets verderafgelegen dorpen aan de Boven Suriname te gaan en meteen de goederen te distrubueren: men komt gewoon veels te laat aan, en kan pas de volgende dag aan de slag.

Wat er is gedaan

NCCR heeft vandaag een hele serie vluchten uitgevoerd, waarbij teams en goederen zijn getransporteerd naar centraal gelegen ‘steunpunten’

In deze basisteams zitten steeds militairen, een vrijwilliger van het Binnenland, en een vrijwilliger van het Surinaams Rode Kruis (SRK). Zij zullen de distributie van goederen ter hand nemen, informatie verzamelen en doorspelen, de lokale bevolking begeleiden, en wat dies meer zij. Ter plekke worden zij begeleid door de Bestuursdienst (de B.O”s) die de distributie coordineren. Aan goederen zijn overal meegegaan rijst, olie, soepsoorten, zoute vis, bruine bonen en cassave. Er zijn vluchten uitgevoerd naar:

Djoemoe
Cajana
Stoelmanseiland
Laduani
Langatabiki
Drietabiki was niet “landbaar”, dus is het vliegtuig uitgeweken naar Laduani, vanwaaruit men et de boot naar drietabiki is gevaren.
Cottica aan de Lawa
Botopasi
Tepu
Kwamalasemutu

De NGO’s

Vanuit de NGO’s van het Binnenlandoverleg zijn vandaag de volgende dorpen voorzien van noodpakketten:

Dorp Aantal
Gunsi-Gujaba 750

Djumu (van Semoisie tot Dangogo)
100

Geheel Paramaccans gebied (marowijne-kant)
562

totaal
1462

Morgen, vrijdag ziet ons schema er als volgt uit:

Palumeu 50

Gran Rio 200

Totaal
2180

Bezoeken

De President bracht vandaag een bezoek aan het NCCR. Hij zei o.a. dat hij blij is om te zien dat er gewerkt wordt. Een ieder daar aanwezig was blij met de waardering van de President, die zich omstandig liet informeren door alle actoren ter plekke. De pers stond in bosjes buiten het kantoor, en trachtte door de open ramen nog net wat op de geluidsband te krijgen.

En toen moesten we plots allemaal even stil zijn. De President nam plaats op de stoel waar Luitenant-Kolonel Slijngard gewoonlijk op zit (als hij ooit de kans daartoe heeft), en voerde een langdurig gesprek met Premier Balkenende van Nederland.

U begrijpt dat sedertdien nietsvermoedende nieuwkomers de schrik van hun leven wordt bezorgd als ze plaats willen nemen op De Stoel. Iedereen wordt eerst omstandig geinformeerd over de historische waarde van het meubelstuk, en ze horen gepast onder de indruk te zijn.

Ook de Indonesische Ambassadeur kwam in de loop van de dag op bezoek. En natuurlijk lopen de Ministers van het Crisisteam steeds binnen om te overleggen en zich te laten informeren.

Financiele Administratie

De Financiele Administratie is vanaf vandaag geheel op poten. Bryan Rambharos van IRREACT en Vidjai Haarmans van de PAS en Guno van der Jagt van de PAHO, hebben samen met meneer de Backer voor alles systemen en formulieren ontworpen. Het ziet er indrukwekkend uit, en nog belangrijker: het voldoet aan alle voorwaarden voor transparantie en accountability. Deze afdeling is gevestigd in een andere kamer dan het zenuwcentrum van het NCCR, en de bedoeling is dat we er morgen even langslopen, als we het kunnen vinden in het doolhof van gangen en kamers.

Hulp

Er wordt van alle kanten hulp aangeboden, in de vorm van geld, materialen en technische assistentie. De laatste berichten:

Undp schenkt 80.000 USD voor directe inzet, aan het UN Country team
Het Surinaams Bedrijfsleven schenkt goederen,
Burgers storten geld
De Baptist Church heeft aangegeven dat zij een deel van de vluchten voor hun rekening neemt.
Ik hoop u morgen een goed overzicht te kunnen geven van het eea.

De Vrijwilligers

Laat niemand ooit weer zeggen dat Surinamers niet solidair zijn. Na een radio-oproep worden we overspoeld door telefoons. Vandaag is op twee plaatsen ingepakt: Bij de PCOS en in de Memre Boekoe Kazerne. Morgen-vrijdag- alleen bij PCOS. Wilt u helpen, dan kunt u daar meteen naartoe, van 9 tot 19 uur.

Houdt u er rekening mee dat het inpakken en distribueren langere tijd zal moeten duren. Doordat de kostgronden zijn vernietigd is er de komende maanden gewoon haast geen voedsel meer ter plekke.

En dan de giften

Nogmaals een oproep en verzoek om vooral geld te storten, zodat er centraal ingekocht kan worden, en er uniformiteit is in de hulp. We krijgen opslagproblemen, en distributieproblemen. En, we staan soms versteld van de spullen die we krijgen aangeboden. Wilt u dit vooral doorgeven aan een ieder die u tegenkomt?

• 12 Mei 2006 - 18:44

Johanna:

Lieve allevier,

Zoals jullie merken lees ik alle mails in één keer. Heb eerder deze week geen tijd genomen om de mail te lezen. Nu ik weet dat jullie per dag bericht sturen ga ik ook weer dagelijks lezen. Het is niet te geloven dat er nog mensen zijn die beweren dat dit geen echte ramp is!! Gods Zegen voor jullie!

Johanna